Poesia julkaisee valikoiman saamelaista nyky­runoutta

Poesia julkaisee ensi vuonna saamelaisen nykyrunouden antologian, jonka toimittaa ja suomentaa FT Kaisa Ahvenjärvi. Antologia ilmestyy saamelaisten kansallispäivänä 6. helmikuuta 2018.

Uusi saamelaisen nykyrynouden antologia nostaa esiin uusia ääniä ja saamelaisen runouden uudistajia. Antologian neljä runoilijaa ovat 1960–1970-luvulla syntyneitä norjansaamelaisia kirjailijoita, jotka kirjoittavat pohjoissaameksi ja norjaksi.

“Saamelaista runoutta on ilmestynyt suomeksi varsin vähän, ja suurin osa suomennetusta runoudesta on 1940–1950-luvulla syntyneiden, vanhemman polven saamelaisrunoilijoiden tuotantoa. Tulevan antologian runoissa saamelainen kulttuuri ja perintö ovat vahvasti läsnä, mutta ne elävät 2000-luvulle päivitettyinä”, Ahvenjärvi toteaa.

FT Kaisa Ahvenjärvi (s. 1977) väitteli saamelaisesta nykyrunoudesta kesällä 2017. Ahvenjärvi tutkii saamelaista kirjallisuutta ja kuvataidetta Jyväskylän yliopistossa.

* * *

Antologian runoilijat ovat:

Hege Siri (s. 1973) on valokuvaaja ja runoilija, jolla on merisaamelaiset juuret. Hän on julkaissut yhden norjankielisen runokokoelman et øyeblikk noen tusen år (2009) ja kaksi lasten kuvakirjaa.

Rawdna Carita Eira (s. 1970) on kirjoittanut näytelmiä Saamelaisten kansallisteatterille Beaivvášille ja laulunsanoituksia mm. Mari Boinelle. Hänen kaksikielinen runokokoelmansa ruohta muzetbeallji ruohta/løp svartøre løp (2011) oli Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokas.

Irene Larsen (s. 1964) debytoi vuonna 2005 norjankielisellä kokoelmalla Anemonepust. Merisaamelaistaustainen runoilija on julkaissut yhteensä kolme teosta, joista tuorein on Sortsolsafari (2013).

Sigbjørn Skåden (s. 1976) julkaisi pohjoissaamenkielisen esikoiskokoelmansa Skuovvadeddjiid gonagas vuonna 2004. Se jälkeen häneltä on ilmestynyt kaksi romaania,
lasten tietokirja ja runokokoelma Prekariáhta lávlla (2009).