Kolme Poesian teosta Ylen Tanssiva karhu -ehdokkaiksi

Ylen Tanssiva karhu -palkintoa tavoittelee tänä vuonna kolme Poesian julkaisemaa teosta: Erkka Filanderin Torso, Tiina Lehikoisen Multa sekä V.S. Luoma-ahon Mantra.

Raadin perustelut

Filander Erkka: Torso

Kirjassaan Filander tutkii uskon ja uhrautumisen äärimmäistä reunaa, marttyyriutta. Vaikka kirja on fragmentaarinen, sillä on läpikäyvä, määrätietoinen tavoite hahmottaa pikemminkin korvan kuin silmän viisautta. Vastalause näkyvälle, niin kuin kirjassa sanotaan.

Lehikoinen Tiina: Multa

Multa on alku ja loppu, elämän kiertokulku käsin kosketeltavissa. Tiina Lehikoinen seuraa runoteoksessaan vuoden kiertoa ja elämän vääjäämätöntä etenemistä muistisairaan läheisenä.

Kieli, jolla hän muutoksen herättämiä tunteita kuvaa, on mullan tavoin voimakasta ja uutta synnyttävää. Sairaan rinnalla kulkeminen on suurten kysymysten kohtaamista, mutta se on myös arkista elämistä, jossa on hyväksyttävä yhteyden katoaminen, hoivattava, ja toisen loitotessa, käsiteltävä omaa kuolevaisuutta rehellisesti.

Luoma-aho V.S.: Mantra

Teoksessaan V.S. Luoma-aho tunnustelee sanoilla, sanapareilla ja lauseen paloilla elämän olemusta. Hän sovittaa toisiinsa kuvia, väittämiä, aistimuksia, ymmärtääkseen tai löytääkseen levon. Aallot, kohina, kuolema yhdistyvät arkiseen tassutteluun, nukkumisharjoituksiin, pyrkimykseen elää hengitys kerrallaan, eikä koko maailman kaaos sylissä.

Myös Osuuskunta Poesian aktiivijäsen Sirpa Kyyrönen on ehdolla runoteoksellaan Ilmajuuret (Otava 2016). Muita ehdokasteoksia ovat Harri Nordellin Hajo (WSOY 2016) sekä Catharina Gripenbergin kokoelma Handbok att bära till en dräkt (S&S 2016).

Tanssiva karhu on Ylen vuodesta 1994 jakama runouspalkinto ja se jaetaan Kajaanin Runoviikolla 5.7.2017. Palkintosumma on 4 000 euroa. Raadissa ovat tänä vuonna mukana kirjallisuuskriitikko Fredrik Hertzberg (pj.), kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä-tuottaja Erja Manto.

Lisätietoja Ylen Tanssiva karhu -sivuilita