Poesia tuo Suomeen runorahan

Runouden kustantamista ja myyntiä uudistanut Osuuskunta Poesia lanseeraa nyt runorahan (Rr). Runovaluutan avulla medianäkyvyys voidaan vaihtaa rahaksi, jolla voi ostaa runokirjoja. Tavoitteena on edistää runouden näkyvyyttä, lukemista ja kirjoittamista.

Uusi valuutta jatkaa johdonmukaisesti Poesian pyrkimystä uudistaa runouden taloutta ja jakelukanavia. Osuuskunta Poesian kirjat ovat aina olleet vapaasti ladattavissa pdf-muotoisina tiedostoina. Viimeisen kahden vuoden ajan Poesian pyörittämä pop up -kirjakauppa RUNOALUE  on koonnut kaikkien kustantamoiden runokirjoja myytäviksi samaan paikkaan. Vaikka ajatus runovaluutasta kuulostaa yllättävältä, runoraha antaa selkeät raamit vanhoille tutuille käytännöille.

“Aiemminkin sosiaalisella pääomalla on voinut tilata vapaakappaleita”, Poesian tiedottaja Kimmo Kallio toteaa. Runoraha on keino muuttaa näkyvyys suoraan valuutaksi. Kun joku mainitsee Poesian sosiaalisessa mediassa, hän on oikeutettu lunastamaan yhden runorahan. Kritiikin tai kokonaisen bloggauksen kirjoittamisesta Poesia maksaa 20 runorahaa. Yksi runoraha (Rr) vastaa Poesian nettikaupassa tai Runoalueella yhtä euroa.

“Lisäksi haluamme kannustaa lahjakkaita runoilijoita”, runoilija Pauliina Haasjoki korostaa. Käsikirjoitusten suuren määrän takia Poesia ei pysty antamaan palautetta ansiokkaistakaan käsikirjoituksista, mutta runoraha antaa mahdollisuuden myöntää lupaaville kirjoittajille kannustusstipendejä. “Kirjoittamisen oppimisen kannalta runouden lukeminen on ensiarvoisen tärkeää. Runoraha muistuttaa myös siitä.” Poesian hallituksen puheenjohtaja, runoilija ja kirjoittamisen opettaja Miia Toivio tähdentää.

Ajatus runorahasta syntyi verkkomyynnin kehitystyön aikana. Kun aiemmin kaikki kirjatilaukset maksettiin erillisellä laskulla, pian käyttöön otettavassa uudessa nettikaupassa maksuvälineiksi käyvät verkkopankkimaksu ja yleisimmät luottokortit. “Tässä yhteydessä oli luontevaa ruveta pohtimaan oman valuutan perustamista”, runoilija ja Poesian myyntipäällikkö Sirpa Kyyrönen toteaa.

Hanke meinasi kuitenkin kaatua jo alkumetreillä erimielisyyksiin valuutan nimestä. Valuutan nimeksi oli vähällä tulla Kustaa, kunnianosoituksena runoilija, ntaja Leevi Lehdolle, joka aikoinaan perusti poEsia-julkaisusarjan.  “Runokirjojen markkinatilanne on tällä hetkellä sen verran kiperä, että välillä tuntuu että pitäisi palauttaa kusi takaisin kustantamiseen”, Poesian kustannuspäällikkö Olli-Pekka Tennilä sanoo. Osa osuuskunnan aktiiveista taas puolusti kiivaasti valuutan nimeksi yksinkertaista isoa E:tä. “Aikoinaan osuuskuntaa perustaessamme pienensimme sähköiseen viestintään viittaavan E:n kokoa, koska osa jäsenistä kavahti siihen liittyviä ysärimielikuvia”, runoilija Henriikka Tavi kertoo. “Runoraha on kuitenkin ennen kaikkea virtuaalista, joten E olisi ollut mielestäni nerokasta”, runoilija Mikael Brygger haikailee. Runoraha voitti nimikilpailun, sillä runous on itsessään arvokasta.

Lisätietoja: info@poesia.fi