Taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinto Sini Monoselle

Suomen taide­yhdistys on myöntänyt 10 000 euron arvoisen kirjallisuus­palkinnon tutkija, kriitikko Sini Monoselle teoksen Sulaminen / Att Smälta / To melt (Poesia 2016) esseestä. Teoskirja Sulaminen on Monosen ja media­taiteilija Minna Långströmin yhteis­julkaisu.

langstrom-mononen-sulaminen-kansi

Raati perustelee valintaansa seuraavasti:

“Monosen kirjoittajan tunnusmerkkinä on kyetä tarkastelemaan teoksia kielellä, joka on kaikkien ymmärrettävissä niin kokijana kuin tutkijana. Sini Mononen uskaltaa kertoa omista tuntemuksistaan ja päätelmistään, mikä herättää lukijan omat tunteet ja ajatukset.

Kirja Sulaminen on Sini Monosen syvä analyysi ja tulkinta Minna Långströmin samannimisen videoteoksen kuvallisista ja äänellisistä ajatuksista. Nuori arvostelija kirjoittaa liikkuvasta kuvasta ja äänestä intohimoisesti.

Mononen toimii kriitikon parhailla ominaisuuksilla kirjoittajana jättäen tilaa myös katsojan tulkinnoille. Sulaminen osoittaa, kuinka kriitikon teksti nivoutuu taiteilijan teokseen luonnollisella tavalla.”

Palkintolautakuntaan kuuluivat taiteilija Johanna Lecklin, arvostelija Heikki Kastemaa ja puheenjohtajana arvostelija Asko Mäkelä.