Poesia latoo ja painaa Päivälehden museossa

Tule seuraamaan Olli-Pekka Tennilän ja Raisa Marjamäen painotyönäytöstä Päivälehden museoon keskiviikkona 4.5 klo 14-17!

Kohopainotekniikka nykyrunouden käytännön työssä


Poesia-kustantamo järjestää
yleisölle avoimen työnäytöksen, jossa runoilijat Raisa Marjamäki ja Olli-Pekka Tennilä työskentelevät ja kertovat kohopainotekniikalla painamisesta.

Kolmen tunnin aikana toteutuu kortin ja runojulisteen painotyö: kuumaladonta ja painaminen kohopainokoneella. Yleisö saa seurata painetun runon prosessia alusta loppuun runoilijoiden käsityönä.

Kohopainotekniikoilla painettiin runoteoksia Suomessa vielä 1960-luvulla. Kemiallisiin prosesseihin perustuva offset-tekniikka syrjäytti ne kuitenkin 1980-luvulle tultaessa. Tällöin myös kirjainten latominen siirtyi historiaan.

Latomisessa ja kohopainossa syntyy erityinen kolmiulotteinen pinta sekä painaumia. Poesian käytössä kuumaladonta ja kohopaino avaavat mahdollisuuden omavaraisuuteen: ne ovat tekniikoita, joilla tekijä voi kirjaimellisesti tehdä omat kirjansa omin käsin.

Päivälehden museon Heidelberg-painokone ja kuumaladontakone ovat samanlaiset kuin Poesian oma Kuopiossa sijaitseva koneisto, jolla Olli-Pekka Tennilän vastailmestynyt runoteos Ontto harmaa on painettu. Myös Raisa Marjamäen viimeisin teos Ei kenenkään laituri (2014) on tehty kokonaan kohopainolla.

Työnäytöksen yhteydessä on esillä Poesian kohopainotekniikalla toteuttamia teoksia, kansitaidetta ja kortteja. Teoksia on mahdollista ostaa.

Tilaisuus on maksuton, ja sinne voi pistäytyä mihin aikaan tahansa kello kahden ja viiden välillä.

Päivälehden museo
Ludviginkatu 2-4, Helsinki
paivalehdenmuseo.fi
+35891225210
markku.kuusela@hssaatio.fi

 

Lisätietoja:

Olli-Pekka Tennilä
olli-pekka.tennila(a)poesia.fi
0400 532 153