Runoalue on pop up -runokauppa

Poesian kehittämä tilapäinen ja ohjelmallinen kirjakauppa, Runoalue, toteutetaan ensimmäisen kerran Kansallisteatterin Lavaklubilla osana Runokuu-festivaalia 21.–27.8.2015.

Runoalue

 

Runoalue kokoaa yhteen kaikkien kustantajien runoteoksia ja on osa Runokuu-kirjallisuusfestivaalia

Runoalueen taustalla on kokemus runouden myynnin haasteista. Nettiympäristöstä on muodostunut vähälevikkisen kirjallisuuden keskeinen myyntipaikka, mutta monet lukijat kaipaavat yhä mahdollisuutta tutustua kirjaesineisiin ennen ostopäätöstä. Runoalue vastaa tähän tarpeeseen ja pyrkii esittelemään runoutta uusille yleisöille. Runoalueella runous on kattavasti ja moniäänisesti esillä ja hankittavissa, asiantuntevan opastuksen kera.

Ensimmäisen kerran Lavaklubille pystytettävä Runoalue on avoinna päivittäin lounasajasta myöhäiseen iltaan. Lavaklubi on Runokuu-festivaaliyleisön kohtaamispaikka: kirjaostosten lisäksi on mahdollisuus levähtää kirjakahvilassa ja nauttia monipuolisesta ohjelmasta.

Poesian toteuttama ohjelma huipentuu tiistaina 25.8., kun Lavaklubilla vietetään Poesian syysjuhlia. Syysjuhlapäivän alkuillassa keskustellaan muun muassa Poesian syksyllä 2015 lanseeraamasta Poesiavihkot-sarjasta, joka tuo maailmalla tunnetun chapbook-formaatin Suomeen. Poesia-päivässä juhlitaan myös tuoretta afrikkalaisen runouden antologiaa Korallia ja suolakiteitä (suom. Katriina Ranne). Antologian julkaisutilaisuus on Lavaklubilla keskiviikkona 26.8. klo 14.

Runoalue toteutetaan osana Runokuu-festivaalia yhteistyössä Nuoren Voiman Liiton ja Kansallisteatterin kanssa.

Runokuu on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali ja pääkaupunkiseudun laajin ja monipuolisin vuotuinen kirjallisuustapahtuma. Runokuun pääjärjestäjä on Nuoren Voiman Liitto.

Lisätiedot:
Sirpa Kyyrönen-Kallio, sirpa.kyyronen@poesia.fi, p. 046 846 4591 tai info@poesia.fi

Runoalue on auki:

pe 21.8. klo 15 – 22
la 22.8. klo 12 – 22
su 23.8. klo 15 – 22
ma 24.8. klo 12 -23
ti 25.8. klo 12 – 23
ke 26.8. klo 12 – 22
to 27.8. klo 12 – 23

Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1, 00100 Helsinki

Runoalueen ohjelma


PERJANTAI 21.8.

Runoalueavajaiset: klo 17-18 Muistikirjoituksia – runoinstallaatio, Lavaklubi

Recollected Writings, Muistikirjoituksia, on taiteilijaryhmä IC-98:n ja kahdeksan runoilijan – Kristian Blombergin, Mikael Bryggerin, Pauliina Haasjoen, Sirpa Kyyrösen, Teemu Mannisen, Henriikka Tavin, Olli-Pekka Tennilän ja Miia Toivion – yleisöä osallistava runopöytä, joka näki päivänvalon Frankfurtin kirjamessujen Suomen paviljongissa 2014. Installaatioantologian idean ja toteutuksen esittelyä sanoin ja kuvin. Mukana runoilijat Mikael Brygger, Sirpa Kyyrönen, Henriikka Tavi ja Pauliina Haasjoki. Tilaisuuden järjestää Osuuskunta Poesia.


LAUANTAI 22.8.

Kerstin Preiwuß klo 16-17, Lavaklubi

Runokuun saksalaisen runoilijavieraan haastattelu. Kerstin Preiwuß on yksi VERSschmuggel. SäkeenVERSoja -antologian (2014) runoilijoista ja kääntäjistä. Poesia on julkaissut kaksikielisen antologian yhteistyössä Litteraturwerkstatt Berlinin ja Wunderhorn-kustantamon kanssa. Kerstinin runosuomennoksia esittää Henriikka Tavi.

Runomaratonilla klo 18-21 mukana Poesian runoilija Jonimatti Joutsijärvi (Ohjattua kerhotoimintaa niille joiden sydämessä läikkyy, Poesia 2015). Lavaklubi.


MAANANTAI 24.8.

Videorunolounas klo 12:30-13:30, Lavaklubi

Lounasajan viderunokattauksen tekijöinä Marko Laihinen, Tiina Lehikonen ja J.P. Sipilä. Tervetuloa katsomaan, miten runoilijat ovat lähestyneet runoa videon ja sen tuomien mahdollisuuksien kautta. Tilaisuuden järjestää Osuuskunta Poesia.


TIISTAI 25.8. – LAVAKLUBILLA POESIA!

Lavaklubin Poesia-päivässä keskustelua kirjoista ja ajankohtaisista aiheista. Illan edetessä vietetään Osuuskunta Poesian syysjuhlia.

Klo 16 Marko Laihinen: Halokehrät

Avoin keskusteluhetki Marko Laihisen brutaalin poliittisesta, mutta lyyrisen valoisasti ääriviivoitetusta teoksesta Halokehrät (Poesia 2015). Timo Kallio johdattelee yleisökeskustelua ja haastattelee tekijää.

Klo 17 Runouden kustantaminen

Runouden kustantamisesta ja toimittamisesta keskustelevat mm. Leevi Lehto ja Olli-Pekka Tennilä.

Klo 18 Kirjaformaatti ja painotekniikka

Osuuskunta Poesia lanseeraa syksyllä uuden kirjan ja kulttuurilehden välimaaston sijoittuvan Poesia-vihkot -kirjasarjan, jonka myötä chapbook-formaatti rantautuu Suomeen. Uudessa Poesia-vihkot -kirjasarjassa julkaistaan niin runoutta kuin esseistiikkaa. Poesian aktiivit keskustelevat formaatista ja painotekniikasta.

Poesian syysjuhla kello 19-23

19:15 Runoduo Miia Toivio & Marko Niemi

19:30 Korallia ja suolakiteitä. Afrikkalaisen runouden antologia

Katriina Ranteen kokoama ja suomentama Korallia ja suolakiteitä (Poesia 2015) on ensimmäinen suomenkielinen afrikkalaisen runouden kokoomateos. Katriina Ranne kertoo teoksesta ja lukee käännöksiään. Haastattelija Marko Niemi.

20:00 Kahden miehen ylivoima

Kahden miehen ylivoima on Risto Oikarisen (saksofonit + lausunta) ja Jukka Viikilän (rummut + lausunta) kirjallinen freejazz-duo.

20:45 Syysjuhlien runokimarassa
esiintyvät runoilijat Mikael Brygger, Marko Laihinen, Tiina Lehikoinen, Raisa Marjamäki, Henriikka Tavi ja Olli-Pekka Tennilä. Runoilijoita haastattelee Pauliina Haasjoki.

22:15 Muuan mies

Muuan mies on Poesian esikoisrunoilija (Lämmetä ja hämmentyä, Poesia ja Helmi Levyt 2015) ja karhean zeniläiseksi luonnehdittu folkmuusikko. Syysjuhlaillan päättävät Muuan mies ja Laaban Sintonen


KESKIVIIKKO 26.8.

Lounasrunodisco 12:30 – 13:30

Lounasajan runokaruselliin heittäytyvät runoilijat Satu Manninen, Tuula Sipilä, Sirpa Kyyrönen, Marko Niemi, Kalle Niinikangas ja Kasper Salonen. Runo kommentoi, lisää kierroksia, pysähtyy – ja mitä muuta tilanteesta seuraa? Tervetuloa kuuntelemaan kuinka runot pyörittävät tekijöitään ja kuulijoitaan.

Korallia ja suolakiteitä -julkaisutilaisuus klo 14-15

Runokuussa ilmestyvän afrikkalaisen runouden antologian tiedotustilaisuus. Katriina Ranteen kokoama ja suomentama Korallia ja suolakiteitä (Poesia 2015) on ensimmäinen suomenkielinen afrikkalaisen runouden kokoomateos. Runot on käännetty seitsemästä eri kielestä ja niiden kirjoittajat edustavat 26 Saharan eteläpuolisen Afrikan valtiota – mukana on yli sata afrikkalaista runoilijaa. Katriina Rannetta haastattelee Marko Niemi.

Vi är ej färdig biffstek klo 18:30, Lavaklubi

Suuri kaksikielinen ilta kokoaa yhteen suomenruotsalaisen kirjallisuuden ystävät. Illan ohjelmassa mm. keskustelu suomenruotsalaisesta modernismista keväällä 2015 ilmestyneen Gunnar Björlingin Auringonvihreän (suom. Pauliina Haasjoki ja Peter Mickwitz) tiimoilta. Järjestäjät Runokuu, Suomen PEN, Osuuskunta Poesia, Nuori Voima -lehti