Ale!

Halokehrät

Marko Laihinen

Aforistisen runollinen Halokehrät kerii auki kirkasta ajattelun valoa, johon ihmisyyden kylmät hetket kietoutuvat. Tulevaisuuden näkymissä jokaisella on pieni pakollinen kiinalainen puutarha mukanaan. Onko lapsella ja pistoolilla mitään eroa? Entä kauhistuttavuuteen vangitulla orangilla ja pienellä tytöllä?

Marko Laihinen vyöryttää lukijalle tunteen ja älyn haasteita, jotka liikkuvat ristiriitaisina vapauden ja riippuvuuden täyttämässä maailmassa. Silti kirjan kehräämä kuva elämästä ei ole toivoton; katoamattomana karttanamme on hetkellisyyden valoisa ääriviivoitus. Olemisen melankolinen kauneus kätkeytyy katoavaisuuden varmuuteen ja avartuu lopulta myötätuntoisiin kysymyksiin.

Halokehrät on Vuoden 2015 aforismikirja. Raadin perustelut:

“Halokehrät on ehjä ja hallittu kokonaisuus. Teos on muodoltaan runokirja, mutta sen runot hajoavat aforismeiksi ja aforismit muodostavat pieniä runoja. Halokehrät yhdistää kiinnostavasti runoutta ja aforistiikkaa yli rajojen. Laihisen kirja sekä tunnustelee että uudistaa aforismin rajoja.”

Kirjatraileri:

91 sivua
148 x 210 mm
Taitto: Mikko Branders
Kansi: Olli-Pekka Tennilä
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen, kohopainokansi
ISBN 978-952-305-027-3
ISBN 978-952-305-028-0 (pdf)
Luokitus 82.2
Ilmestynyt 2015

15,00 

Lataa pdf

   halokehrät
hidastavat

teehuoneet rakennetaan taidolla hutaistuksi, epäsymmetrisiksi
on liike, dynamiikka
|sisin.

ei-elämä tulee sanotuksi kauneudella
juotava seremonia

fenixlinnut

irrottavat seinistäsi

pesäaineksensa

palaavat vedenalaiseen yöhön

Marko Laihinen

Marko Laihinen (s. 1970) on turkulainen esikoiskirjailija ja monitaiteinen kulttuuritoimija. Vuonna 2014 hän voitti Lahden Runomaratonin videorunokilpailun teoksellaan Rakkaus on sairaalaravintola. Useita vuosia aforistiikan alalla aktiivisesti toiminut Laihinen on Suomen aforismiyhdistyksen puheenjohtaja. Hänen aforismejaan on aiemmin julkaistu muun muassa Turun Sanomissa ja Nuorisotyö-lehdessä sekä antologiassa Tiheiden ajatusten kirja – uuden aforismin parhaat (2011).

Arvosteluja

“Halokehrät vääntää aforistiikan kirjoituskonventioita railakkaasti uusiksi”
“Enimmäkseen kriittisyys on kuitenkin tuotu luontevaksi osaksi runoilmaisua”