Kalevi Jäntin palkinto Antti Salmisen Lomonosovin moottorille

Kalevi Jäntin säätiö on palkinnut Antti Salmisen Lomonosovin moottorin 17 000 euron suuruisella kirjallisuuspalkinnolla.


Palkintolautakunta perustelee päätöstään seuraavasti:

Antti Salmisen Lomonosovin moottori on laajan perspektiivin proosarunoelma ja filosofinen näky.

Vaikka lukijalle saattaa hetkittäin syntyä tunne dadaistisesta vyörytyksestä, tekijän katse on äärimmäisen tarkka. Novaja Zemljaa muistuttava maisema ja siitä kumpuavat tapahtumat herättävät syvän tuttuuden tunteen: onhan kysymys elämästä itsestään, jota ihminen yrittää kartoittaa, mitata, haarukoida ja jonka luonnetta edes vähän ymmärtää.

Salmiselle elämä on suuri aineen näytelmä, ja hänen mystinen Lomonosovin moottorinsa elämän prosessien kulku. Kirjassa tätä jättiläismäisen Herttuakalmarin sisään hitaasti rakennettua oliota yritetään ymmärtää ja hahmottaa yhä uusien todistajanlausuntojen ja näkökulmien kautta. Näissä tiedemiesmäisen pedanteissa raporteissa on maaginen imu, mutta myös syvät juuret brittiläishenkiseen hienosyiseen, älylliseen huumoriin.

Elämä näyttäytyy hirviönä, joka syntyy ja kuolee samanaikaisesti, ahmii ja synnyttää, alkaa ja loppuu, väliaikaisesti.

”Moottorin ydin on syntymisen menehtymisen ja menehtymisen syntymisen astia”, hän sanoo. Ja: ”Moottori tanssittaa meitä, emmekä pääse irti.” ”Me tanssimme, kuten Prosessi, toistamme toisemme ja itsemme.”

Sukulaisuutta on tunnistettavissa yhtä hyvin Jinsy- saareen ja sen absurdiin huumoriin, Tarkovskiin kuin Francisco Toledoon, yhteen Meksikon merkittävimmistä nykymaalareista ja etenkin tämän tunnettuun teossarjaan ”Notebook of Shit.” Tässäkin kuulee suoran, hohottavan naurun elämän vaappuvalle, kompastelevalle kiertokululle.

Hienoa Salmisen teoksessa on myös sen nimi ”Lomonosovin moottori”, ei siis kone. Voisi ajatella, että sanana kone tai koje sopisi filosofiseen erittelyyn herkemmin. Mutta moottori on meteliä ja bensaa, kuten Salmisen tekstikään ei ole filosofisesta asenteestaan huolimatta abstraktia ajatusrunoutta vaan lihaisaa ja brutaaliakin. Kirjan tekstiin oleellisesti liittyvän mystisen kuvituksen on tehnyt Johan L. Pii.

Kalevi Jäntin säätiö jakaa vuosittain nuorille kirjailijoille Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon. Toinen tänä vuonna palkituista teoksista oli Miira Luhtavaaran runokokoelma Ruohikon luut (Teos). Palkinnon on saanut 108 kirjailijaa. Säätiön palkintolautakunnan puheenjohtaja on kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko ja jäsenet kustantaja Jaakko Jäntti, kirjailija Tiina Krohn, professori Jyrki Nummi, kustantaja Touko Siltala ja runoilija Saila Susiluoto.