Olli-Pekka Tennilä Runeberg-ehdokkaaksi

Olli-Pekka Tennilän runokokoelma Yksinkeltainen on kaksinkeltaista tavoittelee Runeberg-palkintoa.

Olli-Pekka Tennilä: Yksinkeltainen on kaksinkeltaista

Palkinnon esiraadin perustelut Tennilän kirjan ehdokkuudelle kuuluvat seuraavasti:

Olli-Pekka Tennilän (s. 1980) esikoisteos Ololo (ntamo 2008) on kielitietoista lyriikkaa. Jos esikoinen aforistisuudessaan vertautuu Mirkka Rekolan runouteen, niin toinen kokoelma Yksinkeltainen on kaksinkeltaista (Poesia) avautuu toisen tamperelaisen, Kari Aronpuron suuntaan. Aronpuron tapaan Tennilä lainaa lapsen jutuista hyviä merkkejä, joita voi sanoa kokoelman alaotsikon mukaisesti tekstisiruiksi. Kuopiolaissyntyisen Tennilän sanoissa leikitään ja rihmastoidutaan, pienestä vilheestä kasvaa isoja iloja, kuten Jarkko Laineen runossa “Tulun ja Polin lääni on punainen”. Teoksen ulkoasu on kaunista käsityötä.

Vuonna 1986 perustetun, 10 000 euron arvoisen Runeberg-palkinnon jakaa sanomalehti Uusimaa, Porvoon kaupunki, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto ja Finlands Svenska Författareförening Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Palkinto on luotu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa.

Ehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat tutkija Pia Maria Ahlbäck, kirjailija Sari Peltoniemi ja puheenjohtaja kirjailija Jouni Tossavainen. Voittajan valitsee palkintoraati, johon kuuluvat teatterinjohtaja Dan Henriksson, kriitikko Siru Kainulainen ja kirjailija Tommi Melender.

Kuva: Aleksis Salusjärvi