Mikael Bryggerin runokokoelma Valikoima asteroideja ilmestynyt 11.8.2010

Tuli&Savun päätoimittajan Mikael Bryggerin suomenkielinen esikoiskokoelma on rakennettu matemaattisen tarkasti. Sen vähäeleiset runot hakeutuvat geometrisiksi muodoiksi, peleiksi tai sääntökokoelmiksi.

Bryggerin kirjoittamistapaa voisi kuvata romanttiseksi asiallisuudeksi. Hänen runonsa sisältävät ajattomia, klassisia kuvia ja teemoja, ja viittaavat usein antiikin myytteihin. Toisaalta Brygger on kiinnostunut kirjoittamisen metodeista ja pyrkii valjastamaan käsitteellisen, luovuudettoman kirjoittamisen aktivistisiin tavoitteisiin: tuhkapilven takia peruutetut lennot ja tikkerisymbolit kaapataan runoudeksi.

Löydetyn materiaalin sumeilematon käyttö on samalla kannanotto runouden puolesta realismia vastaan. Teos on runoutta kirjaimellisesti kannesta kanteen; runoilijan tekemä kansi on myös visuaalinen runo.

Valikoima asteroideja on vapaasti ladattavissa internetistä osoitteessa www.poesia.fi. Osa kirjan runoista herää henkiin internetissä, Marko Niemen kanssa yhteistyössä toteutettuina runopeleinä (www.poesia.fi/valikoima).

TEKSTINÄYTE

RUBIKIN KUUTIO

1. Ota Rubikin kuutio.
2. Ernó Rubik on patentoinut kuutionsa toimintaperiaatteen.
3. Tämä ei ole Rubikin kuutio.
4. Ota valkoinen tussi.
5. Väritä kuution kaikki kuusi sivua valkoiseksi.
6. Nyt kaikki sivut ovat valkoisia.
7. Ota musta tussi.
8. Valitse enintään 54 sanaa tai kirjainta.
9. Kirjoita ne kuution sivuille. Järjestyksellä ei ole väliä.
10. Huomaa, että kuution sivulle mahtuu enintään 9 sanaa tai kirjainta.
11. Ratkaise kuutio.
 

Mikael Brygger on runouslehti Tuli&Savun päätoimittaja. Hän toimii aktiivisesti kirjallisuuskentällä ja useissa kirjallisuus- ja kulttuurijärjestöissä. Brygger on aikaisemmin suomentanut Hakim Beyn teoksen Tilapäinen autonominen alue (Savukeidas, 2009) sekä julkaissut englanninkielisen roskaposteista koostetetun runoteoksen Emily (ntamo, 2008).

Valikoima asteroideja -kokoelman julkaisujuhlat ovat keskiviikkona 11.8.2010 klo 20 alkaen ravintola Dubrovnikissa, Helsingissä. Tilaisuudessa juhlitaan myös muita poEsian kesän kirjoja, Henriikka Tavin Sanakirjaa ja Teemu Mannisen Futuramaa. Illassa esiintyy useiden runoilijoiden lisäksi hiphop-artisti ASA. Tilaisuuden juontaa Harri Hertell.

poEsia on Runoyhdistys Nihil Interitin ja Lasipalatsin Kirja kerrallaan -kustantamon yhteinen teossarja. poEsian toiminta on perusteiltaan yhteisöllistä, ekologista ja taiteellisesti tinkimätöntä. poEsian teokset julkaistaan sekä print-on-demand -kirjoina että vapaasti ladattavina pdf-tiedostoina poEsian kotisivuilla www.poesia.fi.

Lisätiedot:

Miia Toivio
poEsia-tiedotus tiedotus(ät)poesia.fi /
miia.toivio(ät)helsinki.fi
040 569 5553

Arvostelukappaleet:
Kirja kerrallaan / Marja-Liisa Laine
mlaine(ät)lasipalatsi.fi
(09) 612 7798