poEsian kevään 2010 kirjat

poEsia julkaisee keväällä 2010 neljä kirjaa: Mikael Bryggerin Valikoiman asteroideja, Teemu Mannisen Futuraman, Henriikka Tavin Sanakirjan sekä Dan Waberin Kakin ja Puon ensimmäiset seikkailut.

***

Mikael Brygger
Valikoima asteroideja

Valikoima asteroideja kuvaa kansiensa väliin jääneitä sanoja loputtomista eri kulmista.

Mikael Brygger käy dialogia minimalistisen ja konseptualistisen runouden kanssa. Osa runoista on löydetty, jotkut muistuttavat kirjaimilla laskettua matematiikkaa. Monet kokoelman runoista lähestyvät visuaalista runoutta.

Mikael Brygger on aktiivinen toimija suomalaisen kirjallisuuden kentällä. Hän on myös runouslehti Tuli&Savun päätoimittaja.

Valikoima asteroideja on Bryggerin suomenkielinen esikoisrunokokoelma. Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt englanninkielinen kokoelma Emily (ntamo, 2008). Lisäksi hän on suomentanut Hakim Beyn teoksen TAZ: Tilapainen autonominen alue, ontologinen anarkismi ja poeettinen terrorismi (Savukeidas, 2009).

***

Teemu Manninen
Futurama

Futurama on runoilija Teemu Mannisen, suomalaisen flarfin isähahmon, science fiction -triptyykin Avaruusooppera Aurinkolaiva ensimmäinen osa.

Kokoelma on löyhästi runoelmamainen ja scifi-henkinen dystooppinen kertomus innovaatio-Suomesta globaalin kulutuskapitalismin kourissa. Milleniumin alun maailma paljastuu teoksessa toiseksi planeetaksi. Millaista on elää historian lopussa, kun kaikki aikaisemmin tärkeä banalisoituu tosi-tv -hurmokseksi? Kertojaääni soljuu skitsofreenisesti eteenpäin halki mielisairaan maailman, jota kansoittavat oudot, tarunomaiset olennot, kuten pissikset, fruittarit ja muut anonyymit internetin runkkarit, epäonninen supersankari Teknomies, karkkia oksenteleva Keith Richards, kuuta hallitseva paholaisten keisari ja monet muut mielipuoliset ja mielikuvitukselliset otukset.

Absurdin huumorin, kriittisen paranoian ja lempeän ironian menetelmin kuljetaan kohti toivoa, “dyykkauksen eetosta”, joka kiteytyy pärjäämisyhteiskunnan katveissa ja huomiotalouden marginaaleissa rehottavan uuden rikkaruohojen heimon kehotukseen olla asumatta kaupungissa, olla syömättä kapitalistin poydästä: syökää ennemmin jätteitä kuin hullujen keisarien tähteitä. Teoksessa käytetään visuaalisia keinoja, kuten typografiaa ja sarjakuvamaisia elementtejä kertomuksen rytmittämiseksi. Se on sukua hakukonerunoudelle ja flarfille, mutta ei ole sitä mitenkään yksioikoisesti. Teoksen esteettisinä vaikutteina ovat näiden uusien keinojen sijasta Väinö Kirstinän 60-luvun kokoelmat, Thomas Pynchonin Gravity’s Rainbow, Grant Morrisonin sarjakuvat (The Invisibles, Doom Patrol ja Filth) ja Robert Shean ja Robert Anton Wilsonin vastakulttuuriklassikko The Illuminatus! -romaanitrilogia.

***

Henriikka Tavi
Sanakirja

Sanakirjan lukija on kielessä vieraana, matkalla. Tällöin kieliopin ja sanakirjamerkitysten keinotekoisuus, sisäänrakennettu poeettisuus tulee esiin. Kieli kääntyy kielen sisällä ja liukuu toiseen kieleen: teos on monikielinen samalla tavoin kuin maailma jossa elämme.

Sanakirja on kokeellinen ja menetelmällinen teos, mutta sen ilmaisu on intiimiä ja lyyristä. Sanakirjan sanat ovat minimalistisia luontorunoja, yhdensanan rakkausrunoja, fragmenttihuokauksia.

Henriikka Tavi (s. 1978) on Helsingissä asuva runoilija. Hänen esikoisteoksensa Esim. Esa (Teos, 2007) palkittiin Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnolla. Oman kirjoittamisensa lisäksi Tavi toimittaa Tuli&Savu-runouslehteä sekä työskentelee yhdessä nuorten säveltäjien kanssa. Hän on lisäksi suomentanut Friedrich Schillerin esseen Naiivista ja sentimentaalisesta runoudesta (Tutkijaliitto, 2008) sekä Hannele-Mikaela Taivassalon Hämäräkirjan (Teos, 2009).

***

Dan Waber
Kakin ja Puon ensimmäiset seikkailut

Kakin ja Puon ensimmäiset seikkailut on minimalistinen runoteos, jossa seurataan kaksoispisteen ja puolipisteen hulvatonta rakkaustarinaa välimerkeistä rakentuvassa maailmassa. Teos on ilmestynyt aiemmin runouslehti Tuli&Savun numerossa 2/2007.

Dan Waber (s. 1966) on amerikkalainen runoilija, jonka tuotanto ulottuu tavallisesta tekstirunoudesta visuaaliseen runouteen ja performansseista multimediataiteeseen. Waberin kotisivut löytyvät osoitteesta www.logolalia.com.