poEsian runoa ja runoilijoita Turun kirjamessuilla

PoEsian syksy täydentyy Turun kirjamessuilla 2.–4.10, kun Kristian Blombergin esikoisrunoteos Puhekuplia, Suomen ensimmäinen videorunoteos J. P. Sipilän Katso kun silloin olen kunnossa ja Ville-Juhani Sutisen runollinen proosateos Suolavesitoffeekone julkaistaan.

Blombergin esikoisrunot flirttaavat visuaalisuuden ja surrealismin kanssa, ja tuovat runon piirin uuden ilmaisutavan: sarjakuvan. Sipilän teoksen uutuus on myös monitahoista: videoruno on visuaalisen runouden laji, jossa yhdistetään tekstiä, liikkuvaa kuvaa ja ääntä, eli tutkitaan runouden mahdollisuuksia audiovisuaalisen median puitteissa. Sutisen teos taasen todistaa, että kirjoittaminen on pohjimmiltaan romanttista eli lajirajoja hylkivää. Suolavesitoffeekoneessa runo ja proosa painivat ja kiertyvät toisiinsa kirjoituksen jatkuessa ikään kuin loputtomiin…

Kirjat täydentävät elokuussa ilmestyneitä Tytti Heikkisen toista kokoelmaa Varjot astronauteista ja Ville Luoma-ahon esikoisrunokokoelmaa Ruumiita. Heikkisen runot tutkivat hyvän ja huonon runouden rajapintoja sekä todellisuuden ja fiktion suhdetta. Luoma-aho tutkii todellisuutta kollaasitekniikan avulla etsien tunnistamatonta, ei-vielä-keksittyä kokemusta.

poEsian runoilijat ovat tavattavissa Turun messuilla ja iltaohjelmassa seuraavasti:

PE 2.10

klo 12.30–13.30 Ville Luoma-aho ja Kristian Blomberg – Nihil Interit, Varsinais-Suomen taidetoimikunnan / Kirjan talon osasto A40

PE ILTAOHJELMA

Karkkipäivä-runoklubi, klo 20 ->

Jazzravintola MONK, Humalistonkatu 3

klo 20 Kristian Blomberg

klo 20.45 J.P. Sipilä, videorunoutta

klo 21.40 Ville-Juhani Sutinen

LA 3.10

klo 14–15 Jani Sipilän katso kun silloin olen kunnossa -dvd:n julkistaminen – world videopoetry -osastolla B29

klo 15.15–16 Kristian Blomberg, Ville Luoma-aho ja Ville-Juhani Sutinen – Nihil Interit, Varsinais-Suomen taidetoimikunnan / Kirjan talon osasto A40